Blog

O Topeak-u

Topeak

Topeak je kompanija sa Tajvana, osnovana 1991. godine. Od tada do danas je narasla u jednog od najvećih (dodaćemo: i najkvalitetnijih) kompanija/brendova koji se bave biciklizmom, dodacima za bicikle i opremom koja je među najkvalitetnijom u klasi.

U skoro svim kategorijama kojima se bavi, Topeak briljira kvalitetom, upotrebljivošću i idejom. Osnovna zamisao Topeaka je bila da proizvodi kvalitetne alate i pumpe za biciklizam, međutim, odgovor tržišta je bio takav da su primenili svoje pametno razmišljanje na skoro sve aspekte biciklizma.

Zaposleni u Topeak-u su i sami pasionirani biciklisti, koji upotrebljavaju svoje proizvode. Ono što je možda najvažnije – oni žele i hoće da čuju svoje korisnike. Ideja je da slušaju šta korisnici imaju da kažu, i da to i primenjuju u praksi.

Topeak uvek ima nove ideje, primenjuje na postojeće proizvode, proverava kako sve to funkcioniše u praksi, i čini sve da Vam vožnja bude sve udobnija i bolja. 

Topeak je sada već standardno, postao redovan dobitnik različitih nagrada za inovativnost na različitim sajmovima biciklizma.

Od torbi, pumpi, preko alata do prtljažnika, Topeak je napravio neke od najboljih proizvoda na tržištu.

Pumpe Topeak

Pumpe za bicikl Topeak su najbolje na svetu. To kažemo iz ličnog iskustva. Pumpu Topeak Joe Blow Sport II smo koristili četiri godine u servisu, gazili preko nje, padala je više desetina puta, stranke su bile nemarne prema njoj. Kad nije moglo dalje, promenili smo crevo sa glavom za ventil, i ona radi i dalje. Prosto neverovatno koliko je izdržljiva. 

Svaka Topeak podna pumpa ima oslobađajući ventil, koji ne dozvoljava da se pritisak sabije u crevo, več opusti pritisak iz creva, i spremna je za dalje pumpanje. To se pogotovo dešava kada korisnik ne napravi dobar spoj glave pumpe i ventila, pa sav pritisak koji se pravi ostaje u crevu.

Sada je u proizvodnji više desetina podnih pumpi, u više modela i boja, a sve u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ručne pumpe imaju pametnu glavu za ventil, koji sam zna koji je ventil unutrašnje gume u pitanju, nema potrebe za adapterima za pumpe različitog tipa, ili za okretanjem glave ventila, ne bi li našli koji položaj odgovara. Jedan od najboljih rešenja za nas je, naravno, dual-action. Naime, pumpa ugurava vazduh u ventil i kada vučete i kada gurate ručicu pumpe. Tako nema praznog hoda, i rad pumpe se u potpunosti iskoristi. Naša omiljena pumpa je Mini Dual DX, sa Dual-Action sistemom i pametnim ventilom.

Topeak je prvi napravio crevo koje se uvlači u telo ručne pumpe, na primer kod pumpe Topeak RaceRocket, i RaceRocket HP, gde crevo štiti ventil od pucanja, kao što ume da se dogodi prilikom pumpanja ručnom pumpom, gde korisnik nesvesno previše klati ventil napred nazad pri pumpanju, pa se ventil oštećuje o felnu.

Topeak Morph pumpe su rešenje za one koji žele standardnu podnu pumpu, koju mogu da ponesu sa sobom. Ideja je da je pumpa manje veličine, a opet može da se koristi kao podna pumpa. Tu su Race, Mini, Mountain i Mega Morph modeli. 

Prtljažnici Topeak

Topeak je prvi napravio MTX sistem kačenja torbe na prtljažnik – prtljažnik ima “šine” po kojima se kreće torba prilikom montaže i demontaže torbe na prtljažnik. Kada postavljate MTX torbu/bisage na prtljažnik, bitno je da torba “sklizne” preko šina do prednjeg dela prtljažnika, gde se odgovarajuća poluga zakači za prtljažnik. Sistem je toliko jednostavan, da su ga prihvatili i drugi proizvođači, npr.RidgeBack, BlackBurn…

Topeak je postavio standard u prtljažnicima koji se montiraju na šticnu sedišta – dužina i nagib prtljažnika je idealan, jer vozačevo sedište ne smeta montaži prtljaga.  

MTX torbe su u isto vreme i bisage koje se montiraju na prtljažnik. U stranicama torbe se nalaze umotane stranice koje se lako pretvore u prave gradske bisage za svakodnevnu upotrebu. Mogu se primeniti na skoro sve bicikle na tržištu.

Blatobrani

Blatobrani Topeak imaju jednostavnu montažu/demontažu, a postoje za svaki tip bicikla. Za drumske bicikle postoji nekoliko modela blatobrana koji ne smetaju izgledu. MTB blatobrani se lako montiraju/demontiraju, upravo zbog upotrebljivosti, a i taštine vozača, koji ne žele da upropaste izgled svog ljubimca nekakvim blatobranima. 

Torbe Topeak Loader

Loader torbe su isto Topeakov pronalazak bez koga cikloturisti više ne mogu. Jednostavnost i primenljivost tih torbi je očaravajuća. Postoje torbe za prednji, srednji i zadnji deo bicikla, i razlikuju se po veličinama.

Alati Topeak

Topeak je svoje alate i multi-tulove krenuo da razvija odmah po osnivanju, 1991. godine. Prvi ozbiljan sklopivi alat, Topeak Alien, je oborio kritičare i korisnike s nogu. Usledili su bestseleri Hexus, Mini 6/9/10/18… A jedan od najčudnijih, i najomiljenijih je Topeak Survival Gear Box. Alat pravilnog izgleda, u kutijici, u kojoj su svi alati nezavisno raspoređeni i dostupni, tako da svaki alat, od imbusa, preko montirača, do ključa za skidanje lanca možete koristiti zasebno.

Podrazumeva se da su Topeak alati napravljeni od vrhunskih materijala i sa krajnjom domišljatošću. 

Korpice za bidon boce 

Među novijim artiklima se nalaze i korpice za bidon boce za vodu, promenljive zapremine, i od vrhunskih materijala, sa minimalnom težinom.

Topeak Bar-N-Mirror

Proizvod koji jako poštujemo, između ostalog jer se niko toga ranije nije setio, su rogovi sa integrisanim ogledalima, Bar-N-Mirror. Toliko prosto, a vrlo korisno.

Topeak Ninja 

Ninja artikli postaju sve popularniji u Topeak ponudi – pumpe, alati, korpice bidona. Pumpa Ninja P se lako instalira u cev sedišta, tako da je niko spolja ne vidi, a ona je tu, na biciklu. Ninja korpica bidona ima integrisane montirače, koji se ne vide, a – tu su. Genijalnost na delu.