Blog

Kako odabrati bicikl za dete?

kako odabrati bicikl za decu

Jedna od najmisterioznijih stvari na svetu – kako naći odgovarajući i kupiti bicikl za moje dete/decu?

I koji dečiji bicikl kupiti?

Naravno-nije uopšte teško – čak je i zabavno.

Međutim, pravi problemi leže u roditeljima/starateljima/deki/baki. Jer – svako ima svoje mišljenje kako dete treba da sedi na biciklu, koju visinu bicikla treba uzeti, da li sa brzinama, bez brzina, pomoćni točkovi da ili ne… E, zato u ovom tekstu govorimo o tome kako odabrati bicikl za dete.

Kupovina bicikla za najmlađe

Dete može da vozi bicikl od svoje druge godine života. Može i ranije. Ali, hajde da kažemo da je to pravo vreme za početak učenja. I to – mi preporučujemo guralicu/balans bajk/hodalicu – zovite kako god hoćete, bicikl bez pedala je apsolutno neophodan. Zašto? Zato što dete sa 2 godine, i manje, ne razume šta znači “okreći” i ne zna šta su “pedale“. Tako da Vaše “okreći pedale” detetu ne znači ama baš ništa. 

Šta je prednost guralice? Dete razvija osećaj za ravnotežu. Nakon toga je mnogo lakše da nauči okretanje pedala. Uvek preporučujemo balans bajk, samo zato što detetu niste potrebni Vi da bi naučilo da vozi guralicu. Odguruje se nogama, drži ravnotežu i – vozi.

E sad, drveni bicikl, plastični, metalni?… Drveni bicikl je najskuplji, najtrajniji, i naravno, najbolji. Udobnost drveta ne može da se meri sa ostalim materijalima (zašto se u automobilima stavlja mahagoni kao stvar udobnosti i prestiža?). Naravno ovo važi za dobre drvene bicikle – Like-A-Bike, Kokua, Ekoto, Bika

Postoje i drveni bicikli sa jeftinog dalekog istoka, sa plastičnim točkovima, tu je stvar malo drugačija- jeste drveni bicikl, ali ga nemojte ostaviti u zagrejanom automobilu tokom letnjih dana, ili, još gore, na terasi, jer se točkovi izvitopere. 

Ostali bicikli bez pedala su od čelika, ili plastike, i podjednako su dobri, postoje sa kočnicom, bez kočnica, sa podizanjem volana, i slično. Bitno je da dete nauči da održava ravnotežu.

Ako već morate da kupite bicikl sa pomoćnim točkovima, pokušajte da skinete pomoćne točkove već nakon mesec ili dva. Jer-DETE NEĆE NAUČITI DA VOZI SA POMOĆNIM TOČKOVIMA. Ideja je da dete nauči ravnotežu što pre, a pomoćni točkovi mu samo daju osećaj lažne sigurnosti. Druga stvar je – morate se osloboditi Vi – dete mora da vozi brže da bi naučilo da drži ravnotežu, spora vožnja vodi ka čestom padanju. Pa to i dete zna.

Probajte na nekom dečijem igralištu, u školskom dvorištu… samo da bude otvoreno i da dete može da razvije brzinu. Tada će doći do efekta okretanje pedala, a sa tim i ravnoteža.

Šipka za pridržavaje dečijeg bicikla – pa ne preporučujemo je. Jednostavno – dete se navikne na to da ga/je neko stalno gura i odgurkuje, i kada to gurkanje prestane – traži još. I umesto da dobijete dete koje samo vozi bicikl, dobili ste dete koje je na biciklu i traži da ga gurate, jer, bože moj, ne može sam/sama da vozi. 

Položaj deteta na biciklu treba da bude sa ispravljenom kičmom (ne mora da bude u ispravljenom položaju, već samo da ne sedi povijeno, kao vreća krompira). Noge u potpunosti dodiruju tlo, celom površinom, i nisu savijene u kolenima dok dete sedi na biciklu. Ukoliko mu taj položaj smeta, slobodno podignite sedište.

Bicikl za decu od 4 do 7 godina

Najpopularnija grupa bicikala. Kako odabrati bicikl za dete od 4 godine, kad već zna svašta o svetu oko sebe, može da istražuje i može da pokuša da vozi bicikl bez pomoćnih točkova. Naravno, to sve zavisi od motorike deteta. Jer, nije svako dete na isti način razvijeno. Prilikom odabira bicikla, pokušajte da vodite dete, da proba bicikl. Ideja je da iznenadite dete, a ne sebe. Dete će da se iznenadi, u svakom slučaju, a Vi ćete se loše iznenaditi, ako promašite veličinu bicikla.

Za decu od 4 godine mogu da budu bicikli od 14,16 i 18″, ali najsigurnija veličina je 16″. Molimo Vas, izbegnite bicike koji su sa crtanim junacima Supermen, Betmen, Spajdermen, i ostali Menovi – obično je loš bicikl “zamaskiran” poznatim junacima, da bi vam lakše izbacili novac iz džepa.  A kvalitet će izostati.

Položaj deteta – kao kod 12″- Dete sedi na biciklu, kičma ispravljena, može i blago nagnut položaj ka napred (ali kičma prava), noge dodiruju pod samo prstima. Noge blago savijene u kolenima.

Vrlo bitno-deca u ovom dobu kreću sa zapažanjima-bole me noge, ne mogu… Bitno je da ispratite položaj deteta iz meseca u mesec. Brzo rastu, i potrebno je podizati sedište tako da ispratite položaj tela a naročito ispruženost nogu. Postoji mogućnost da Vam se dete žali da ne može da vozi bicikl, da mu je teško, i roditelji obično okrive bicikl da je pretežak i slično. Iako i tu ponekad ima istine, dete najviše usporavaju pomoćni točkovi i nedovoljna ispruženost nogu. 

Bicikli za decu od 6 godina

Izbegnite pomoćne točkove. Ili, ako ih baš hoćete – što kraće. U ovoj starosti deteta i veličini točkova 20” već imate izbor- bicikl sa brzinama ili bez brzina. Ideja je-za godinu dana (sa detetovih 7 godina) će Vam dete tražiti bicikl sa brzinama, pa će Vam kupovina bicikla bez brzina od pre godinu dana biti bačene pare, jer će dete tražiti novi bicikl.

Zato-mnogo priče sa detetom-šta hoće, šta voze drugi, pozajmite bicikl od drugog deteta pa neka se provoza i kaže šta želi. Brzine nisu tu da dete ide 200 na sat, već da može da savlada uzbrdicu. A i bicikli sa brzinama su sa nižim ramom, pa će i vožnja biti udobnija. 

U ovom godištu već dolaze MTB bicikli, sa blago nagnutom pozicijom vozača. Tu dolazimo i do onoga-“joj, dete mi je nagnuto napred, muči se, neću tako, hoću uspravno da sedi!…” Dobro, jeste li ga pitali? Da li mu tako odgovara ili ne? Bicikl koji ima brzine je sa blago nagnutom pozicijom, da bi dete iskoristilo snagu stomačnih mišića.

Da li će “iskriviti” kičmu? Naravno da neće, pa neće voziti 24 sata dnevno. A standardni bicikl sa jednom brzinom, poput “Ponija” je dosta jednostavniji, ima “kontru” i lako je upravljiv. Ideja dečijeg bicikla za 6-godišnjaka sa jednom brzinom je pre svega zabava i učenje. 

Tu dolazimo do BMX-a, koji je superioran za momčiće od 6,7 godina pa nadalje. Kažemo “momčiće”, jer su BMX bicikli nešto teži u odnosu na ostale bajkove u tom uzrastu, pa je i preporučljiviji za dečake, mada nije retko da (u svetu) ga koriste i devojčice. Najpoznatiji proizvođač BMX bicikli je GT

Fat bike se isto pojavljuje u ovom dobu, pa ko voli debele točkove,  nek izvoli. 

Položaj deteta-kod bicikla sa jednom brzinom – noge blago povijene u kolenima i stopala skoro celom dužinom dodiruju tlo. Položaj deteta na biciklu sa brzinama-blago povijen ka napred, kičma prava, stopala skoro samo prstima dodiruju tlo. 

Najveći dečiji bicikl – za decu od 8 do 12 godina

Od 8 godina su deca i viša, i zahtevnija, znaju šta žele, i imaju snagu da voze jače i duže. 24″ je idealna mera i za niže osobe, ali je pre svega za decu od 8 godina pa nadalje. I tu imamo bicikle sa jednom brzinom, prtljažnikom i blatobranima, ali je traženiji MTB izgled.

Bicikl sa točkovima 24″ možete ponuditi i detetu od 7 godina, ako je dobar u vožnji bicikla. Ovde je jako bitno da, kada dete sedne na sedište bicikla, dok su mu noge ispružene do tla, samo prstima dodiruje tlo. I od ovog momenta nadalje, to pravilo će decu pratiti svaki put kada sednu na bicikl.