Blog

Uticaj Korone na prodaju fitnesa

Uticaj Korone na prodaju fitnesa u Srbiji je različit. Od nepromenjenog do vanredno dobrog. Na početku godine smo imali planove za ovo leto. Na početku godine smo imali i spreman novac za te planove.

A onda se desilo vanredno stanje, zatvaranje starijih osoba u četiri zida, zatvaranje teretana i aerobik sala… I sve se pretvorilo u nešto potpuno neočekivano.

U martu 2020. smo prodali više fitnes sprava od zadnjih 3 godine. Zajedno. Jer novac namenjen letovanju i letnjim dešavanjima se odjednom premestio na druge ciljeve, između ostalog i kupovinu fitnes sprava.

I potražnja za njima ne prestaje. Sobni bicikli, eliptični trenažeri i trake za trčanje su se prodavale bez pitanja o ceni. Samo je bilo važno da se isporuči na adresu. Imali smo i upite iz inostranstva. Jer, ovo što se desilo kod nas, sa potražnjom za fitnesom, se desilo i u celom svetu. Fabrike u Kini, odakle inače dolazi većina fitnes sprava, su potrošile i „safety stock“, tj. zalihe „za svaki slučaj“. Došlo je do velike potražnje za spravama, i Kina je za nekoliko meseci privremeno ostala bez sirovina za izradu. Sve se prodalo. To je trajalo možda 2 meseca, ali je potražnja velika, pa samim tim još uvek ne postižu da naprave za sve porudžbine.

Mi smo svejedno naručili fitnes za sezonu 2020/2021., i to polako stiže, samo treba pregurati početak fitnes sezone dok se stanje „ne ispegla“. Najviše se traže sobni bicikli, i trake za trčanje. I ostale fitnes sprave ne zaostaju za njima, ali ova dva segmenta prednjače. Jer uticaj Korone na prodaju fitnesa još uvek nije završen. Sve dok komunikacija među ljudima, kao i fizički kontakt, treba da bude na minimalnom nivou, postojaće potreba za vežbanjem u kući – sopstvenom prostoru.